Presentatie Elders nr. 4

In de komende maand december staat de presentatie van het vierde nummer van Elders literair op het programma, wederom in het sfeervolle Haagse Theater in de Steeg aan het Westeinde. Een veelbelovende avond rond een bijzonder themanummer, dat volledig in het teken staat van de diplomaat-schrijver – of misschien beter: de schrijvende of literaire diplomaat, want bij de meesten onder hen lijkt de diplomatie ondergeschikt aan het literaire oeuvre.
    In zijn ‘Vooraf’ bij het nummer vraagt literatuurwetenschapper Jaap Goedegebuure zich af of de schrijvende gezant wel een eigen plek heeft in ons literaire landschap: ‘Bestaat hij, de diplomaat-schrijver? Beantwoordt hij aan een literair type, zoals er wel meer zijn – de gedoemde dichter bijvoorbeeld, de reisjournalist, de zondagsrijmelaar?’
    Er is in elk geval wel íets wat deze literaire expats met elkaar verbindt: hun ‘elders zijn’ (geweest), in tijdelijke en vrijwillige verbanning, in combinatie met hun schrijftalent, dat al dan niet door hen wordt ingezet om hun belevenissen in den vreemde vorm te geven.
    In Elders 4, dat onder gastredacteurschap van Hein van der Hoeven en Kees Ruys verschijnt, richten we de schijnwerpers op twaalf Nederlandstalige schrijvers die hun land als ambtenaar in rijksdienst over de grens hebben vertegenwoordigd, zowel in essays als in verhalend proza en poëzie. Hun werk voert ons langs de meest uiteenlopende decors, van Taipei op Taiwan tot de warmwaterbronnen van het Japanse Odawara, en van naoorlogs Warschau tot de kust bij Havana in achttiende-eeuws Cuba. Maar ook Nederlands-Indië, Brugge, Amsterdam en Praag komen aan bod.

De essays komen alle van biografen: Graa Boomsma schrijft over A. Alberts, Michiel van Kempen over Albert Helman, Liesbeth Dolk over F. Springer en Jan Paul Hinrichs over F.C. Terborgh.
    Naast gedichten van Caroline Wiedenhof en debutant Hanjo de Kuiper brengt Elders 4 verhalen van de (ex-)diplomaten Pauline Genee, Hein van der Hoeven, Richard Osinga, Herman Portocarero en Timon Bo Salomonson, en een inleiding van Marco Huysmans tot een filosofisch Japans reisverhaal van de sinoloog en diplomaat Robert van Gulik, die zich vanaf de jaren vijftig internationale roem verwierf met zijn detectiveverhalen over de Chinese magistraat Rechter Tie.
    Ten slotte introduceert Diederik Gerlach kunstenaar Karin Timbergen, die speciaal voor dit nummer vijf diplomaat-schrijvers portretteerde.

Programma presentatie Elders literair 4 in Theater in de Steeg
op 14 december 2024, aanvang 20.15 uur

Opening door de presentator van de avond, schrijver Arjen van Meijgaard

Eerste deel van het optreden van de Belgische dichter/schrijver/muzikant en performer Jonas Bruyneel, die aan de hand van fragmenten uit zijn laatste dichtbundel Mulhacén (2024) met een klein gezelschap musici de wereld van de Spaanse dichter García Lorca verkent.

Optreden van de Belgische schrijver en dichter Nele Bruynooghe

Schrijver en biograaf Graa Boomsma vertelt over het leven en de literaire én diplomatieke carrière van meesterschrijver A. Alberts, over wie hij in 2017 de biografie Leven op de rand publiceerde.

Pauze

Videopresentatie van een selectie uit het Afrikaanse fotowerk van journalist en wereldreiziger Pieter van den Broeke, bij een door Thijs Veraart gelezen tekst van de Poolse schrijver Ryszard Kapuściński.

Interview door Arjen van Meijgaard met de Nederlandse schrijver en ex-diplomaat Richard Osinga over zijn veelgeprezen literaire oeuvre van inmiddels zeven romans, waaronder het meeslepende, in Congo gesitueerde Munt (2023).

Tweede deel van Mulhacén door Jonas Bruyneel en zijn muzikale gezelschap.

Afsluiting door Arjen van Meijgaard.

Het theatercafé blijft na afloop van het programma geopend tot 23.15 uur.

Presentatie Elders literair nummer 4: zaterdag 14 december 20.15-22.15 uur (zaal open 19.45 uur), Theater in de Steeg, Westeinde 165a, Den Haag.
Kosten: € 20,00 (inclusief 1 ex. van het tijdschrift), abonnees: € 5,00.

TICKETS BESTELLEN

De presentatie is financieel mogelijk gemaakt door CultuurSchakel, het Lira Fonds en het F. Springer Genootschap. Het tijdschrift Elders literair nummer 4 is mede mogelijk gemaakt door het Hendrik Muller Fonds.