Boek op doek
Een podcast over film en literatuur
Afleveringen:
2.
TE ZONE OF INTEREST
In deze tweede aflevering, THE ZONE OF INTEREST, van Boek op Doek, een podcast over film en literatuur gaan Gerlinda Heywegen en Hans Muiderman in gesprek. Over lezen of kijken, over hoe intens je geconfronteerd kan worden met hetgene dat je niet te zien krijgt en de functie van geluid daarbij.
Ze kozen voor het boek/de film ‘The zone of interest’ (2014) van schrijver Martin Amis (1949-2023), het boek werd in het Nederlands vertaald met als titel ‘Het interessegebied’. Amis schreef zo’n vijftien romans en hij was hoogleraar ‘creative writing’ aan de universiteit van Manchester. Het werd verfilmd door Jonathan Glazer (1965), hij heeft een klein oeuvre van twee speelfilms en vooral bekend door zijn experimentele films en videoclips. Hij won met The zone of interest ‘ de Grote Prijs (2013) van het filmfestival in Cannes. Duur 24 minuten.
1.
In deze PROEFVERSIE (van de eerste aflevering) van Boek op Doek, een podcast over film en literatuur gaan Gerlinda Heywegen en Hans Muiderman in gesprek over lezen of kijken, over filmen of schrijven en over het feit dat je van een slecht boek een goede film kan maken en andersom. Ze kozen voor Shirley (2014), een boek geschreven door Susan Scarf Marrel over Shirley Jackson, schrijfster van griezelverhalen. In 2020 is het verfilmd door Josephine Decker, een voor de meesten van ons onbekende filmmaker, ze maakte vooral experimenteel werk.
Duur van deze proefversie Boek op Doek is 26 minuten. Na de volgende aflevering – die korter duurt, puntiger wordt en waarin één boek/film centraal staat – zal Boek op Doek een vaste rubriek worden bij de podcasts van Elders literair.
Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman). Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018). Recent verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer is de novelle De lunchroom. Hij is als schrijver/redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/platform Elders.