Presentatie Elders nr. 5
Op zondag 11 mei a.s. staat de presentatie van Elders literair nr. 5 op het programma, in de Louis XVI-zaal van de 175 jaar oude Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15 in Den Haag. Het belooft een mooie presentatie te worden van een bijzonder nummer.
Elders nummer 5
Terwijl de wereld om ons heen ingrijpend dreigt te veranderen, oude bondgenoten en vertrouwde vijanden niet langer van elkaar te onderscheiden zijn en logica het meer en meer verliest van idioterie, proberen we bij Elders literair tegen de keer geloof te houden in de kracht van de verbeelding als een bron van schoonheid, inzicht en ontroering.
Hoewel we geen podium willen zijn voor actuele politieke thema’s, laten we in Elders 5 twee essayisten en een reisschrijver aan het woord die zich verdiepten in historische ontwikkelingen waaruit impliciete parallellen zijn te trekken met onze huidige tijd.
Filosoof Jan-Hendrik Bakker schrijft in Zachte krachten. Poëzie als wapen over het radicale humanisme van de negentiende-eeuwse Amerikaanse dichter Walt Whitman en diens visie op natuurbehoud, samenleving en democratie. In zijn voorwoord van de bundel Leaves of Grass stelt Whitman: ‘Dit is wat je doen moet: heb de aarde en de zon en de dieren lief, veracht de rijken, geef een aalmoes aan iedereen die erom vraagt, sta op voor de dommen en de dwazen, wijd je inkomen en arbeid aan anderen, haat tirannen, twist niet over God, bejegen gewone mensen geduldig en coulant, neem voor niets en niemand je hoed af […].’
In Een kannibalistische beschaving. De kruistocht tegen de oorlog van Frans Masereel, Stefan Zweig en Romain Rolland verdiept Bart Slijper zich in het gedachtegoed van – en de verwantschap tussen – twee Europese schrijvers en een beeldend kunstenaar die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het neutrale Zwitserland met elkaar verwikkeld raakten: ‘Wie in deze oorlog het gelijk aan zijn zijde had – mocht dat al te bepalen zijn – maakte Zweig inmiddels allang niet meer uit. “Einde, einde, einde. Niet langer gerechtigheid! Maar barmhartigheid.” Alleen zo is de schade voor de toekomst van Europa misschien te beperken.’
Dwalend door zijn herinneringen roept reiziger Hans Muiderman in ‘Grensgevallen’ beelden op van zijn zwerftochten door Duitsland, literaire leeservaringen en oude oorlogsspelletjes. Een beschouwing over het vreemde en het eigene, over xenofobie en tolerantie en, dus, over grenzen: ‘In werkelijkheid is een grens zelden scherp, maar meestal geleidelijk. Een tussenruimte. Een plek waar niets over te vertellen is, het landschap lijkt er een tijdje niet te zijn.’
De eerste van twee beeldend kunstenaars van wie we in het nummer werk tonen, is Marike Schuurman. Voor haar reeks Alptraum werkte ze met inktjetprints van ‘reclaimed negatives’, waarbij ze gebruikmaakt van een polaroidcamera en peel-apart film. Haar vervreemdende beelden tonen Alpengletsjers die in de zomer met reflecterend materiaal zijn bedekt om te voorkomen dat ze nog sneller smelten dan ze al doen.
Over Nour-Eddine Jarram schrijft Diederik Gerlach in zijn inleiding ‘Van woord naar beeld’: ‘En dat is precies de spagaat waarin Nour-Eddine Jarram zich bevindt en die zijn werk een extra spanning geeft: enerzijds de in zijn ziel verankerde taal en gebruiken van zijn geboorteland, anderzijds de beweeglijkheid van het westerse leven, en de uitbeelding van de mens en zijn drama in de kunst.’
Verder in het tijdschrift een selectie uit nieuw werk van vijf jonge(re) Belgische en Nederlandse dichters: Matthias Van de Velde, Tyche Tjebbes, Vince Noens, Louise van der Veen en Nele Bruynooghe.
Ook het verhalend proza in het nummer komt zowel uit Vlaanderen als Nederland: ‘De trek van de grutto’ van Ines Nijs, ‘Van A naar D’ van Gert-Jan van den Bemd, ‘Papa Para’ van Marc Terreur en ‘Het buitenbad’ van Annette van ’t Hull.
Programma op 11 mei (17.00-18.00 uur)
Tijdens de inloop spelen Zohra Jongerius (viool) en Dante Jongerius (blokfluit) van het Haags conservatorium vanaf 16.45 uur duetten van C.P.E. Bach en G.Ph. Telemann.
17.00 uur: welkomstwoord door Mieke Pennock van Pulchri Studio
Opening door de presentator van de avond, schrijver Arjen van Meijgaard
Lezing door filosoof Jan-Hendrik Bakker over de Amerikaanse dichter Walt Whitman
Poëzievoordracht van Louise van der Veen
Interview met Hans Muiderman over zijn unieke podcastreeks ‘Breedtegraad 52.11’
Het programma wordt besloten door Zohra Jongerius (viool) en Dante Jongerius (blokfluit) van het Haags conservatorium die duetten spelen van C.P.E. Bach en G.Ph. Telemann
18.00 uur: afsluiting
Locatie: Louis XVI-zaal van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag.
De zaal is open vanaf 16.30 uur.
Het is aan te raden om op tijd aanwezig te zijn in verband met het beperkte aantal zitplaatsen.
De toegang tot het evenement is gratis. Een exemplaar van de nieuwe Elders: € 15,00
In de sociëteitsruimte van Pulchri Studio is na afloop gelegenheid om te borrelen en te eten. Het lopend buffet gaat alleen door als er voldoende aanmeldingen zijn (minimaal 20).
Het buffet is gevarieerd en bestaat uit vis, vlees en vegetarische gerechten. Wil je blijven eten? Reserveer dan via restaurantpulchri@karstenkuiper.nl of bel naar 070-3029865. De prijs voor het buffet is € 23,50 p.p. exclusief drankjes.
De presentatie is een onderdeel van ‘Cultuur op Zondag’, een inspirerende reeks literaire bijeenkomsten die in principe elke eerste zondag van de maand worden georganiseerd in samenwerking met Pulchri Studio, het Antiquariaat Colette & Co, Elders literair en de cateraar Karsten en Kuiper.